• 9 yıl önce / 30.03.2015 15:51
  • 1545 görüntülenme
  • sondakika.com

Ecdat Yadigarı Cami Onarılmayı Bekliyor

Bozkurt'un Keşlik köyü sakinleri, 1750'li yıllarda yapıldığı rivayet edilen Ali Paşa Camisi'nin yıkılma riski nedeniyle bir an önce onarılmasını bekliyor Kastamonu'nun Bozkurt ilçesine bağlı Keşlik köyünde 1750'li yıllarda yapıldığı rivayet edilen Ali Paşa Camisi, onarılmayı bekliyor.Köy Muhtarı Cemal Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserin beş köyün merkez camisi olarak 3 asrı aşkın geçmişi olduğunu söyledi.

Eserin, uzun yıllar bölge sakinlerinin ibadetlerine ve dini vecibelerine hizmet ettiğini anlatan Akın, şöyle konuştu: "Ecdat mirası eseri koruyamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Köyümüzdeki eserin onarılması için 1994'te muhtarlığa girdiğimden beri mücadele ediyorum. İki defa Ankara'ya gittim, buna rağmen netice alamadık. Hemen her yıl bir heyet köye gelerek camiyi inceleyip gidiyor. Yapılması gereken çalışmalar ödenek yetersizliği gerekçesiyle hep ertelendi. Yani bir adım ileriye gidemiyoruz. Camimizin üzeri yıkılmak üzere, elimizden geldiği kadar karını atıyoruz, bir şekilde ilgileniyoruz. Maalesef gücümüz bu kadar."Tescilli yapı olduğundan kendi imkanlarıyla çalışma yapmalarının mümkün olmadığını aktaran Akın, "Caminin yapılış tarihi 300 yıldan fazla. Etrafında eski mezarlar var. Defineciler gece gündüz eseri rahatsız ediyor, altında tüneller kazıyor. Yetkililere bildirdiğimiz halde netice alamadık. Eserin gelecek nesillere aktarılması konusunda kendimizi sorumlu hissediyoruz" şeklinde konuştu.

Araştırmacı Hayati Tahsin Yılmaz da caminin civardaki en eski eser olarak bilindiğini dile getirdi.Namaz kılınan yerinin doğu ve batısında dar, kuzeyinde de bir merdivenle üst kata çıkılan genişçe bölüm bulunduğunu belirten Yılmaz, bölme duvarında oyma resimlerle 1750 ve 1855 tarihlerinin kazınmış olduğunu kaydetti.

Yorumlar